Soma faciasının üzerinden tam dört yıl geçti. Bu korkunç olayda kaybettiğimiz tüm maden emekçilerini saygı ve özlemle anıyoruz.
Facianın yaşandığı ilk günden itibaren Türk Psikologlar Derneği olarak bileşeni olduğumuz Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) çatısı altında farklı alanlardan gönüllü uzmanlarla birlikte Soma ve diğer ilçelerde hizmet vermeye çalıştık. APHB gönüllüsü psikolog, psikiyatrist, psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanları psikososyal destek çalışmalarını Soma ve Dursunbey ilçelerinde kurulan iki psikososyal destek merkezinde bir yıl boyunca sürdürmüş ve çok sayıda insana psikososyal destek sağlamıştır. Bu vesile ile omuz omuza çalıştığımız meslek elemanlarına teşekkür ederiz.
Soma’da, Dursunbey’de (Balıkesir) yaraların sarılmasına katkı sunmaya çalışılırken dinlenen her hikayenin derin toplumsal bir soruna işaret ettiğini gördük. Soma katliamının derin bilançosu ancak madenci eşlerinden birinin söylediği şu sözlerle anlaşılabilir belki de: “Bizim acımız kendimize. Yardım getireceğiz diye kendinizi boşuna yormayın çünkü biz o zarfların içinde olandan çok daha değerli bir şeyi, canlarımızı kaybettik.”
Biz psikologlar yaptığımız şeyin yardım değil dayanışma olduğunu çok iyi biliyoruz. Ve yine biliyoruz ki toplumsal düzeyde yaşanan travmaların sağaltımı için ihlallerin araştırılması, belgelenmesi, suçluların ortaya çıkması, yargılanması ve adalete ulaşım süreçlerini içeren bütünlüklü bir program gerekmektedir. Toplumsal iyileşme ancak adalet duygusunun inşası ile gerçekleşebilecektir.
Dayanışmanın insana ne kadar iyi geldiğini, canlarımızı kaybetmeden yaşayacağımız daha iyi bir dünya umuduyla…